castelul de lutPorumbacu de Sus, 30 de kilometri de Sibiu. Acestea sunt coordonatele Castelului de Lut Valea Zânelor, un loc care atrage deja zilnic sute de turiști dornici să evadeze din betonul și aerul sufocant al orașelor într-un loc în care atmosfera din Albă ca Zăpada își dă mâna cu cea din Harry Potter.

Castelul de Lut este proprietatea lui Răzvan Vasile. Director de producție în advertising, Răzvan a început să se plictisească încet încet de lumea stresantă în care lucra și și-a propus să caute un loc pe care să-l transforme într-o poveste cum nu a mai fost.

"A fost căutare lungă și anevoioasă care a început acum vreo 10 ani. Ne-am dorit de la început un teren la poalele munților, cu ieșire la un râu, totul într-o zonă idilică pentru o familie cu copil. Am tot căutat un an de zile și până la urmă am găsit terenul mult dorit în Valea Porumbacului", povestește Răzvan Vasile.

castelul-de-lut2

CASTELUL DIN POVEȘTI. Valea Porumbacului are acum un punct de reper care atrage zilnic sute de turiști: Castelul de Lut Valea Zânelor.

valea porumbacului

DEALURI, MUNȚI, IEȘIRE LA RÂU. Proprietarul Răzvan Vasile a fost nevoit să caute un an de zile până când a găsit un teren așa cum își dorea.

Mulți care vizitează mirificul loc în aceste zile spun că forma clădirii seamănă cu construcțiile creative din Harry Potter. Răzvan îi contrazice. "Sursa noastră de inspirație a fost coliba piticilor din Albă ca Zăpada, iar unghiurile neregulate ale acoperișului semnifică crestele munților. Nu am avut nimic de-a face cu Harry Potter", explică proprietarul.

Ne dă imediat și primele detalii de la începutul construcției Castelului de Lut. Terenul a fost achiziționat în 2007, dar lucrările nu au demarat imediat. Unul din cele mai dificile task-uri ale lui Răzvan a fost alegerea unui arhitect care chiar să înțeleagă și să fie capabil să materializeze întregul concept pe care dorea să-l realizeze.

Iar persoana mult așteptată și căutată a fost arhitecta Ileana Mavrodin, care a înțeles dorințele proprietarului și a desenat proiectul ținând cont de cerințe. Mai mult, Ileana Mavrodin a fost printre puținii care aveau experiență în constucția caselor de cob, adică a caselor din amestec de pământ lutos, apă, nisip și paie, fără nicio cărămidă.

"Am ales cobul pentru că sunt convins că, în anii care vor urma, materialele ecologice vor fi din ce în ce mai folosite datorită beneficiilor clare pe care le oferă. Cobul, de exemplu, permite aerului să circule, lăsând fiecare cameră să respire, nu lasă să pătrundă apa și păstrează un aer de umiditate constant", explică Răzvan Vasile alegerea pe care a făcut-o în ceea ce privește materialele de construcție a Castelului.

castelul de lut

LA ÎNĂLȚIME. Pentru sutele de turiști care vin zilnic la Castelul de Lut, urcatul în turnul din latura sudică a construcției reprezintă o atracție în sine.

Structura castelului este bazată pe bușteni, pereții sunt văluriți, toate materialele sunt naturale, inclusiv fațada exterioară pentru care s-a folosit var hidraulic. Construcția a durat aproximativ 2 ani iar cea mai mare provocare a constituit-o acoperișul din șindrilă, lucrat manual bucată cu bucată. Echipa care l-a realizat a fost formată din 6 persoane și a fost adusă tocmai din Maramureș.

castelulde lut

ACOPERIȘ DIN ȘINDRILĂ. Unul dintre elementele distinctive ale Castelului de Lut este acoperișul din sindrilă realizat bucată cu bucată de o echipă adusă special din Maramureș.

castelul de lut

USA CELOR ȘAPTE PITICI! Formele neregulate ale castelului se regâsesc atât la acoperiș, cât și la ușile de intrare care te duc în lumea celor șapte pitici ai Albei ca Zăpada.

Toate etapele lucrărilor au fost urmărite îndeaproape de Răzvan Vasile, care prin natura meseriei, fiind obișnuit să coordoneze echipe și să se asigure de buna execuție, s-a transformat într-un project manager perfect. În plus, o fire extrem de exigentă cu sine și cu cei din jur, a ținut să fie implicat în realizarea fiecărui pas. A fost până la urmă visul său devenit realitate, vis de care s-au îndoit mulți dintre cei din jurul său.

În acest moment, vizitatorii pot admira doar formele neregulatele ale castelului și cadrul natural superb în care se află, camerele și interiorul nefiind încă finalizate. Pe viitor lucrurile se vor schimba în sensul în care castelul va deveni un hotel-boutique cu 10 camere, iar în vecinătatea clădirii se va deschide un restaurant bazat pe preparate din bucătăria românească reinterpretate.

castelul de lut 10

BĂNCI DIN FÂN. În așteptarea zonei restaurantului care va la bază preparate românești reinterpretate, vizitatorii se pot relaxa, în prezent, pe băncile de fân și la mesele cu scaune din buturugi.

Chiar dacă a pornit la drum cu gândul să realizeze un proiect de poveste și la propriu și la figurat, Răzvan și apropiații săi nu se așteptau la succesul imens pe care îl are în prezent proiectul din Valea Porumbacului. Nu a crezut că proiectul său va avea un asemenea impact și asta cu mult înainte de finalizare. În momentul de față Castelul de lut Valea Zânelor este un adevarat loc de pelerinaj, unde sute de turiști vin zilnic să evadeze și să viseze. Unii la lumea piticilor Albei ca Zăpada, așa cum ne-a și precizat Razvan, alții la cea a lui Harry Potter.
Totul este posibil la Castelul de Lut.

castelul de lut

"Sursa noastră de inspirație pentru Castelul de Lut a fost coliba piticilor din Albă ca Zăpada, iar unghiurile neregulate ale acoperișului semnifică crestele munților. Nu am avut nimic de-a face cu Harry Potter"

Razvan Vasile, proprietarul Castelul de Lut - Valea Zanelor