barul shoteriaArhitectul Alina Turdean a adus în București un concept cu totul aparte, în care fiecare dintre noi este invitat la o evadare spectaculoasă din rutină și din șabloanele care ne înconjoară în ziua de azi: barul - gară. Fiind rezultatul unei frumoase și deschise colaborări cu Alex Stoichițoiu, Bogdan Jantea, Radu Tănase și Vlad Hancu, conceptul de pre-drinking propus de ei, momentan unic la noi în țară, se potrivește mănușă cu dimensiunile reduse ale spațiului unei foste croitorii, care acum a devenit Stație de Prima Alcoolizare.

 

Când intri, chiar ai sentimentul că ești într-o gară, iar atmosfera te poartă într-o lume cu totul aparte. Barul - gară din Centrul Vechi este altceva, este biletul către un univers unic pe care mulți dintre noi îl pierdusem. Totul a fost gândit din punct de vedere vizual, integral conform conceptului de Gară – spațiu de tranzit, dar și de așteptare. 

Prima stație este cea de PLECĂRI - Stație de Primă Alcoolizare - menită să te pregătească rapid și eficient pentru incursiunea în viața de noapte a orașului. Stația de Reabilitare - SOSIRI, fiind gata să te primească pentru o bine meritată revigorare.

Conceptul se bazează pe descompunerea unui vagon de tren și combinarea unor elemente recuperate, specifice stațiilor CFR, cu obiecte de design construite anume pentru acest spațiu, dar și detalii cu încărcătură afectivă pentru fiecare dintre cei implicați în proiect.

barul shoteria

”Barul - gară este un exemplu de romantism industrial presărat cu mici detalii afective regăsite în toate elementele decorative introduse în amenajare, o îmbinare de nostalgie pentru vechi și amprente ale referințelor anterioare, o colecție de amiciții transpuse în obiecte de design și ambianță potrivită pentru a te trimite în următoarea călătorie”.

       Architect Alina Turdean

barul shoteria

ILUMINAT DECORATIV CU ROL DE ACCENT. Propunerea de iluminare a fost parte integrantă a proiectului și s-a realizat punctual în funcție de zonele de interes marcate prin iluminare. Pentru partea electrică s-a colaborat cu firma Thermoflux. Iar iluminatul decorativ realizat prin text din tub de neon a fost făcut cu Indigo Neon după grafica propusă.

becuri edison

BECURI EDISON. Iluminarea de ambianță este realizată printr-o serie de scafe conturate doar prin iluminare cu led. Zona de bar este cea mai importantă, ea fiind marcată decorativ cu o multitudine de becuri Edison, parte din ele montate în lămpi de control, însoțite de o amplă butaforie din cablu electric negru, realizată cu ajutorul d-lui. Stefan Mihalcea.

iluminat baruri

REFLECTOARE DE LUMINĂ DIN CILINDRI METALICI. Din punct de vedere tehnic pe bar sunt punctate stațiile de servire, prin lumină directă provenită de la reflectoare PAR, al căror fascicul de lumină este direcționat de un cilindu metalic realizat anume pentru a obține diametrul optim de lumină pe blat pentru evidențierea băuturilor servite.

bar centrul vechi

BAR CONCEPT SUB FORMĂ DE VALIZE. Barul reprezintă o aglomerare de valize, parte adunate la întâmplare în lunile anterioare propunerii acestui proiect, parte din patrimoniul de amintiri al beneficiarilor sau din incursiunile în târgurile bucureștene.

bar valize

TEJGHEA MARCA SILVA ARTIS. Barul este completat de blatul din stejar masiv cu îmbinări cheiță, coadă de rândunică și finisaj periat și băițuit realizat de Silva Artis și inserții de tablă de oțel cuprată, realizate de Vertigo Metal Design.

bar centrul vechi

ELEMENTE INDUSTRIALE. Nota de industrial a amenajării este dată de faptul că materialul predominant este metalul sub toate formele disponibile: de la tablă cutată pentru placarea întregului retrobar, tablă expandată pentru polițele din retrobar și fațadă, sau tablă striată pentru placări de detaliu până la structuri pe țeavă de oțel și chiar meniuri din aluminium antichizat cu print UV. Iar finisajele metalului variază de la table chioară la vopsire în camp electrostatic, vopsire clasică sau corodare cu piatră vânătă pentru aspectul ruginit. La acestea se adaugă elemente de referință pentru o gară: bare metalice, țeavă, capitonări cu vinil, panouri sosiri-plecări, lămpi tehnice de control.

jardiniere suspendate

JARDINIERE SUSPENDATE. Jardinierele Monolit sunt executate și ele din metal, mai precis din tablă de aluminiu, placată cu furnir de stejar pe anumite suprafețe. Ele sunt o completare conceptual-minimalistă a spațiului altfel presărat cu o mulțime de de elemente vintage și recuperate.

lavoare industriale

LAVOARE INDUSTRIALE. Lavoarele de la baie au și ele o poveste interesantă. Sunt două butoaie de combustibil de 80 l achiziționate de la Botoșani și combinate cu două ligheane de cupru venite tocmai de la Istanbul.

vitrina sticlute

VITRINA MAGICĂ. Vitrina, o adevărată farmacie de poțiuni magice, te propulsează încă de la început în călătorie, prin cele 100 de sticle colorate, specifice secolelor XIX, XX și XXI şi achiziționate din Deva.

Aceasta este gara în care așteptările sunt mai multe decât plăcute și pline de adrenalină!

Colaboratori proiect:

  • Identitate vizuală / grafic design - Victor Bartis
  • Sticlărie / pahare - Atelier Moldoveanu 
  • Patină decorativă - Anca Necsoi 
  • Credit fotografii © Radu RăzvanCitește și:

DESIGNYOURCORNER: PIAȚĂ ÎN AER LIBER SAU MAGAZIN DE PANTOFI, MAGNET CĂTRE VISARE CU MIX ECLECTIC DE OBIECTE

DESIGNYOURCORNER: “WHEN FLORAL DESIGN MEETS PRODUCT DESIGN”, UN EVENIMENT GĂZDUIT DE KAPTURA DE AER